Ce este HTML


1. Ce este HTML?

 HTML este o abreviere de la Hypertext Markup Language şi reprezintă structura oricărei pagini de Web. HTML nu este un limbaj de programare. Nu veţi lucra aici cu variabile, expresii, tipuri de date, structuri de control. HTML este un limbaj descriptiv, prin care sunt descrise elementele structurale ale paginii de Web: titlurile, listele, tabelele, paragrafele, legăturile cu alte pagini, precum şi aspectul pe care îl are pagina din punct de vedere grafic. În fond, HTML este modul în care îi comunicam browserului ce elemente dorim să introducem în pagina Web şi care este aspectul acestora.
HTML nu este un limbaj case-sensitive, adică nu face distincţia între literele mici şi cele mari(majuscule). Aceasta înseamnă că indiferent cum scriem etichetele, cu litere mari sau cu litere mici, ele vor fi corect interpretate de browser. Din acest motiv pe parcursul acestei lucrări vom utiliza o convenţie de notaţie în care etichetele (tag-urile) HTML sunt scrise cu majuscule iar atributele asociate acestora sunt scrise cu litere mici pentru o mai bună diferenţiere şi evidenţiere a acestora.
Desigur că în documentele pe care le scrieţi puteţi respecta această convenţie sau puteţi scrie cu un singur tip de litere, după cum vă este mai uşor.
Peste tot în cadrul textului, unde apar etichete, atribute sau valori ale acestora am folosit caractere Courier New pentru a diferenţia elementele de limbaj de restul textului.

De asemenea, veţi observa că, în exemplele prezentate, codul HTML este scris indentat, adică aliniat la diverse nivele. Ca şi în cazul etichetelor, acest lucru nu are importanţă pentru browser. Indentarea vă este utilă doar dumneavoastră, pentru a diferenţia şi urmări mai uşor diversele elemente pe care le includeţi în document. Totuşi, dacă în cazul etichetelor puteţi opta pentru orice variantă doriţi în privinţa scrierii lor, indentarea este recomandată chiar şi programatorilor cu experienţă. Un cod neindentat este foarte greu de citit şi de depanat, în cazul apariţiei unor erori.

2. Conţinut şi aspect într-un document HTML

Pentru a realiza documente Web eficiente, cu impact asupra cititorului, şi pentru a valorifica pe deplin puterea limbajului HTML, trebuie să ţineţi seama de o idee fundamentală: HTML este destinat structurării documentele şi nu doar formatării în vederea afişării lor.

HTML furnizează modalităţi variate pentru a defini aspectul documentului: specificaţii legate de fonturi (tipurile de caractere), de formatare a textului, de culori, etc. Desigur, aspectul formal este important, căci el poate veni în beneficiul sau în detrimentul accesibilităţii informaţiilor prezentate.

Totuşi, nu aspectul formal, ci conţinutul documentului primează. HTML conţine numeroase căi de structurare a conţinutului documentului fără a pune problema felului cum vor fi afişate elementele: titluri, liste, paragrafe, imagini, etc. Toate acestea sunt definite în limbajul HTML fără a impune browserului să le afişeze într-un anumit mod. Browserului i se lasă astfel posibilitatea de a afişa respectivele elemente în conformitate cu rolul pe care îl au ele în structura documentului şi nu respectând regulile impuse de creatorul documentului HTML.

Marele avantaj al abordării bazate pe conţinut faţă de cea bazată pe aspect rezidă în faptul că paginile dumneavoastră vor fi vizualizate cu tipuri diferite de browsere, fiecare având versiuni diferite.
În abordarea bazată pe aspect, dacă browserul nu recunoaşte indicaţiile de formatare specificate, fie nu le execută, fie le execută eronat, astfel că structurarea paginii va avea de suferit.
În abordarea bazată pe conţinut, indiferent cum va alege browserul să execute indicaţiile de formatare, semnificaţia elementelor din pagină va rămâne neschimbată.

De exemplu, dacă veţi afişa titlurile şi subtitlurile din pagină folosind tipuri diferite de fonturi, caractere cu stiluri variate: aldine (bold, sau îngroşate), cursive (italice, sau înclinate), subliniate, etc., un browser care nu recunoaşte aceste elemente ar putea afişa titlurile în acelaşi mod în care afişează restul textului, astfel că semnificaţia lor în pagină şi-ar pierde relevanţa.
Pe de altă parte, dacă veţi folosi etichetele speciale pentru titluri, chiar daca browserul nu le recunoaşte, are posibilitatea de a evidenţia totuşi titlurile în cea mai bună manieră pe care o are la dispoziţie, astfel încât semnificaţia lor pentru restul documentului se va păstra.

 3. Editorul

Folosirea unui simplu editor de text.
Cel mai cunoscut şi accesibil este Notepad-ul din Windows. 
Important! 
Nu este recomandat să folosiţi un procesor de text complex cum este Microsoft Word, chiar dacă acesta poate salva documentele în format HTML (cu extensia .htm), deoarece la salvarea documentelor Word-ul adaugă automat la textul documentului dumneavoastră o mare cantitate de cod conţinând informaţii lipsite de relevanţă care încarcă inutil documentul şi măreşte dimensiunile fişierului.
  
Folosirea unui editor HTML.
Acest tip de editoare dedicate oferă facilităţi în scrierea codului, realizează corectarea documentului din punct de vedere sintactic şi chiar scriu secvenţe de cod pentru anumite elemente pe care doriţi să le inseraţi în document.


Folosirea unui editor WYSIWYG (What You See Is What You Get, în traducere liberă "ceea ce vezi la editare este ceea ce obţii la vizualizare").
Un editor de tip WYSIWYG permite alegerea şi formatarea, cu ajutorul mouse-ului, a elementelor pe care doriţi să le includeţi în pagină: tabele, link-uri, formulare, puteţi stabili tipul fonturilor, culorile, aranjarea textului în pagina. Pe măsură ce un anumit element este inserat, editorul scrie în mod automat codul HTML corespunzător, fără ca utilizatorul să fie nevoit să intervină asupra lui. Totuşi, dacă aveţi cunoştinţe de HTML puteţi interveni la nivelul codului în orice manieră doriţi, orice schimbare pe care o faceţi în cod, reflectându-se automat în aspectul paginii.

Printre profesionişti persistă o controversă în privinţa tipurilor de editoare care ar trebui folosite pentru a edita documentele HTML. În esenţă, problema este aceasta: este mai bine să-ţi construieşti paginile folosind HTML "pur", adică scriind totul tu însuţi, sau este de preferat să foloseşti un editor de tipul WYSIWYG? Editoare deosebit de puternice de acest tip: Macromedia Dreamweaver, Microsoft Front Page, Coffe Cup ca să dăm numai câteva exemple, par a înclina definitiv balanţa în favoarea acestui tip de editare. Ele oferă facilitaţi avansate de editare a paginii, inclusiv posibilitatea de a crea pagini dinamice şi de a include script-uri JavaScript sau applet-uri Java. Cu ajutorul lor se pot construi site-uri extrem de complexe.

Cine Doreste + cele 16 Capitole  De HTML+DesignWEB ma anunta  il Dau Gratis... !
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Leave a comment